Tudta?

2017.04.17.

Tudta például,ha nem hord szemüveget milyen problémákat okozhat?

 

-fáradékonyság

-fejfájás

-rossz közérzet

 -gyakori égő érzés a szemünkben

Szinte minden második embernek szüksége lenne szemüvegre.Egy jó vizsgálati eredmény és egy jól kiválasztott és elkészített szemüveg csodákra képes.Nem csak jobban és élesebben fogunk látni,hanem egyéb panaszaink is mint pl. fejfájás is megszűnhetnek.

Ellenőriztesse látását rendszeresen szemészorvossal vagy optometristával!

 

Mire figyeljünk mikor szemüvegkeretet választunk ?

 

-fontos a keret szélessége,ne legyen túl széles és túl keskeny sem(a mellékelt ábrán látszik,hogy mi az ideális szélessége egy keretnek,persze ez egyénenként eltér)

-legyen kényelmes

-vegyük figyelembe arcunk formáját,bőrünk hajunk színét

-orrunk méretét

-legyen divatos

-bizonyos lencséket nem lehet bármilyen kerekbe elkészíteni(pl. progresszív,multifokális,bifokális lencséket)

 

Mire figyeljünk mikor szemüveglencsét választunk ?

 

A megfelelő alapanyag kiválasztása nagyon fontos,lehet műanyag és lehet a szemüveglencse alapanyaga üveg.Az üveg jelentősen nehezebb és törékenyebb,ellenben nehezebben karcolódik.A műanyag szemüveglencse könnyebb és nehezebben törik(létezik olyan alapanyag ,ami szinte törhetetlen un.PNX ill. Polikarbonát)A műanyag hátránya,hogy könnyen karcolódik.Léteznek már nagyon jó minőségű karcmentes rétegek más néven keménylakk bevonatok ,amik kevésbé sérülnek mechanikai hatásra.(HOYA HVLL rétegek)Manapság az esetek több mint 90%-ában műanyag lencsét javaslunk.

 

Magas dioptria esetén oda kell figyelnünk az esztétikára is ,ezért fontos ,hogy mennyire vékony a szemüveglencse.Az úgynevezett törésmutató határozza meg a lencse vékonyságát az adott dioptriában.Műanyag alapanyag esetén 1.5 törésmutató felel meg a nem vékonyított kategóriának.

A vékonyított kategóriába a következő törésmutatójú lencsék tartoznak: 1.53,1.56,1.59,1.6,1.67,1.74.Minél magasabb ez a szám ,annál vékonyabb az adott lencse.Az alábbi lencsék nagy előnye továbbá az is,hogy UV védelemmel ellátottak

Blog kategóriái

MTJhND